Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Σύστημα φωτισμού ασφαλείας παράλληλο με το σύστημα συναγερμού.

Μπορεί η ΔΕΗ να μην κάνει πολλές διακοπές ρεύματος, όμως πάντα σε κάθε χώρο ,χρειάζεται ένα σύστημα φωτισμού ασφαλείας.
Πόσο δε, όταν σε αυτόν έχουμε μικρά παιδιά.
Το είχα στο μυαλό μου χρόνια τώρα αλλά δεν περίσσευε καθόλου χρόνος ώστε να κάνω ένα σύστημα έξυπνο , χωρίς συντήρηση, αποτελεσματικό και καλαίσθητο.
Όπως οι περισσότεροι έτσι και εγώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα φώτα ασφαλείας του εμπορίου που όταν γινόταν διακοπή, κράταγαν λίγο (μικρή αυτονομία η είχαμε ξεχάσει να αλλάξουμε την μπαταρία) με αποτέλεσμα να ψάχνω κεριά και φακούς.
'Άσε τη γκρίνια:'' Φαντάσου να μην ήσουνα και ηλεκτρολόγος!!! ούτε ρεύμα δεν θα είχαμε;;;;!!!"
Έτσι λοιπόν μιας και έχω το υπόλοιπο αδείας από την εργασία αποφάσισα να φτιάξω ένα σύστημα φωτισμού ασφαλείας παράλληλο με το σύστημα συναγερμού.
Βέβαια είχα προβλέψει πριν 8 χρόνια που έγινε η αγορά του σπιτιού και η εγκατάσταση των καλοδιώσεων συναγερμού, να τοποθετήσω παραπάνω καλώδια από αυτά που θα χρειαζόταν το σύστημα συναγερμού.

Σε κάθε εξώπορτα στο σημείο των επαφών τοποθέτησα κουτιά διακλάδωσης jx 701 στα οποία έκανα δυο μικρές τρύπες και τοποθέτησα 2 λευκά led.

Αφού κολήθηκαν εσωτερικά και μονώθηκαν (χρησιμοποίησα θερμοκόλα) ενώθηκαν με τα καλώδια τροφοδοσίας (τα παραπάνω που λέγαμε) και βιδώθηκε το κουτάκι στη θέση του.


Τα led τώρα κοιτάνε στο εσωτερικό του κάθε χώρου.
Αφού έγινε αυτό σε κάθε χώρο, πήγα στο σημείο που είναι το κέντρο του συναγερμού και σύνδεσα το αρνητικό των led στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας και το θετικό σε μια διάταξη με ένα ρελε 12v ώστε όταν έχουμε διακοπή 220v ( η 12v στον πίνακα συναγερμού) να ανοίγει το ρελέ και να τροφοδοτεί τα led απο το ρεύμα της μπαταρίας του κέντρου μας.

Σε σύνδεση εν σειρά με τα 12ν δεν ξεχνάμε την αντίστασταση μείωσης απο 12ν σε 1,5ν που είναι και η τάση λειτουργίας των led.

Επίσης έχω τοποθετήσει και ένα εξωτερικό μικροδιακόπτη σε κάποιο σημείο κοντά στο κέντρο για ηθελημένο άναμμα του φωτισμού.
Η επόμενη βελτίωση είναι να βάλω από δύο led σε όλα τα radar (υπέρυθρους ανιχνευτές) ώστε να έχουμε περισσότερο φωτισμό.
Έτσι λοιπόν έχουμε ένα σύστημα φωτισμού ασφαλείας σε όλους τους χώρους του σπιτιού αυτόνομο, χωρίς συντήρηση με επαρκή έως πολύ φωτισμό και με μηδενικό κόστος.
Τα κουτιά διακλάδωσης στις δικές μου εγκαταστάσεις έτσι κι αλλιώς τα βάζω , τα led στοιχίζουν περίπου 30 λεπτά το ένα.

Φυσικά όλη την εγκατάσταση την έκανα χάρη στους καλούς βοηθούς που είχα.
Η Άννα Μαρία στην καλλιτεχνική επιμέλεια, ο Κωνσταντίνος στη διαχείριση χρόνου και εργαλείων ,και στο Γενικό πρόσταγμα (άναψε μπαμπά , τώρα έσβησε, τώρα ξανάναψε.....αποφάσισε επιτέλους αναμμένα τα θες η σβηστά;;;;) η μικρή Ηλιάνα....

0 Σχόλια.:

Δημοσίευση σχολίου